fbpx
  • +603 8084 2222
  • info@unikop.edu.my
  • Monday - Friday : 9:00 - 17:00

UNIKOP l 5 Petua belajar yang anda perlu tahu

UNIKOP l 5 Petua belajar yang anda perlu tahu

Perisa Gula-gula Getah – Mengunyah gula-gula getah berperisa adalah satu lagi pencetus otak anda. Rasa dan tekstur gusi boleh membantu anda mendapatkan maklumat dari otak anda. Untuk hasil terbaik, cubalah rasa yang tidak anda kenali.

Jaga Nota Anda Bersih – Sukar untuk difokuskan jika nota anda tidak kemas dan ditutup dengan perkataan yang ditulis. Tulis semula nota anda agar tetap kemas atau taipkannya untuk memastikan anda benar-benar dapat memahami apa yang anda baca.

Kodkan Nota Anda – Cuba buat catatan dan buat tugasan kerja rumah dengan pen berwarna, penanda, dan penyerlah. Nota berwarna dapat meningkatkan memori visual anda dan membolehkan anda mengakses maklumat dari otak anda semasa peperiksaan lebih berkesan. Tambahan lagi, dengan nota berkod warna yang teratur menjadikan pembacaan lebih mudah!

Ajar Rakan – Apa yang berlaku jika anda sukar mencari jalan untuk menjelaskan jawapan anda atau memasukkan pemikiran anda ke dalam kata-kata? Ini boleh menjadi sukar, walaupun anda sudah biasa dengan bahan tersebut. Kuliah kepada rakan, kerana ini membolehkan anda melatih dan mempersiapkan minda anda untuk menerangkan topik yang kompleks. Amat berguna sekiranya final anda terdiri daripada ucapan atau persembahan.

Mainkan Beberapa Muzik – Walaupun muzik adalah perangsang yang hebat bagi otak kita, beberapa muzik dapat membanjiri dan meletihkannya. Yang mengatakan, tidak semua muzik buruk untuk belajar. Sekiranya anda tidak menyukai keheningan perpustakaan atau rakan sebilik anda tidak akan mematikan TV, cuba masukkan beberapa fon kepala dan dengar beberapa muzik klasik atau instrumental semasa anda belajar.

#UNIKOP
#UNIKOPMY
#Intake2020
#ApplyNow
#StudyAtUNIKOPLeave a comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *