fbpx
 • +603 8084 2222
 • info@unikop.edu.my
 • Monday - Friday : 9:00 - 17:00

DASAR PRIVASI

KOLEJ UNIKOP MALAYSIA sangat komited untuk mengekalkan privasi dan data anda. Sila baca dasar privasi berikut untuk memahami bagaimana kami menggunakan dan melindungi maklumat yang diperoleh daripada mereka dengan melayari laman web kami www.unikop.edu.my Dasar ini adalah panduan bagi anda tentang bagaimana kami akan mengendalikan maklumat yang kami pelajari tentang anda dari lawatan anda ke Laman Web kami.

Dengan menggunakan Laman Web kami, anda bersetuju dengan pengumpulan / pengekalan dan penggunaan maklumat peribadi anda menurut dasar ini.

Maklumat yang kami kumpulkan daripada anda
We collect information about you and providing such information is strictly voluntary:

 • Apabila anda memberi kami maklumat peribadi anda sama ada dengan mendaftar atau mengemukakan borang pertanyaan melalui Laman Web;
 • Apabila anda bertindak balas dengan kaji selidik yang kami kemukakan; dan
 • Apabila anda menggunakan Laman Web kami dan apa-apa maklumat lain yang anda hantar di Laman Web, sama ada e-mel atau dari komen.

Penggunaan maklumat anda
Kami menggunakan maklumat anda:

 • Untuk membolehkan kami membekalkan anda dengan barangan, perkhidmatan dan maklumat yang anda minta;
 • Untuk memastikan kandungan dari Laman Web yang dipaparkan melalui cara yang paling efektif untuk anda dan komputer anda;
 • Untuk menganalisis maklumat yang kami kumpulkan supaya kami dapat menguruskan, membantu dan memperbaiki serta menaiktaraf Laman Web;
 • Untuk memberikan anda maklumat, produk atau perkhidmatan yang anda minta dari kami atau mungkin ada yang menarik minat anda, anda telah bersetuju untuk dihubungi bagi tujuan tersebut;
 • Untuk memaklumkan anda mengenai perubahan perkhidmatan kami.
 • Kami juga menggunakan maklumat yang kami kumpulkan untuk mengukur bilangan pelawat ke bahagian yang berbeza dari Laman Web kami, dan membantu kami menaiktaraf Laman Web kami supaya lebih berguna kepada pelawat.

Penggunaan Pautan

Laman web kami menyediakan pautan kepada pengguna lain yang mungkin mengandungi maklumat yang menarik kepada pembaca kami. Kami tidak bertanggungjawab dan tidak mempunyai kawalan ke atas organisasi, pandangan, atau ketepatan maklumat yang terdapat pada pelayan lain. Mewujudkan pautan teks dari laman web anda kepada Laman Web kami tidak memerlukan kebenaran. Sila hantarkan e-mel ke website@unikop.edu.my, jika anda mempunyai pautan yang anda inginkan kami akan membuat pertimbangan untuk buat penambahan kepada laman web kami.

Penggunaan Teks dan Imej
Jika anda ingin menerbitkan maklumat yang anda temui untuk Laman Web kami, sila hantarkan permintaan anda ke website@unikop.edu.my.

Akses

Laman web ini direka untuk dapat diakses oleh pengunjung kurang upaya dan mematuhi garis panduan persekutuan mengenai kebolehaksesan. Kami mengalu-alukan komen anda. Sekiranya anda mempunyai cadangan untuk menjadikan Laman Web lebih mudah, sila hubungi kami di website@unikop.edu.my.

Penyimpanan maklumat anda

Kami telah memberikan anda (atau di mana anda boleh memilih) kata laluan yang membolehkan anda mengakses bahagian tertentu Laman Web, anda bertanggungjawab untuk memastikan kata laluan tersebut adalah sulit. Kami meminta anda supaya tidak berkongsi kata laluan dengan sesiapa sahaja.

Penghantaran maklumat melalui internet tidak sepenuhnya selamat. Walaupun kami telah melakukan yang terbaik untuk melindungi data peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan data anda yang telah dihantar ke Laman Web; sebarang penghantaran adalah risiko anda sendiri. Sebaik sahaja kami menerima maklumat anda, kami akan menggunakan prosedur dan ciri keselamatan yang ketat untuk cuba menghalang akses yang tidak mempunyai izin.

Pendedahan maklumat anda

Kakitangan telah diberikan kuasa untuk mengakses maklumat yang anda berikan kepada kami. Kami juga boleh mendedahkan maklumat anda kepada pihak ketiga yang membuat tindakan bagi pihak kami yang bertujuan seperti dinyatakan dalam polisi atau tujuan yang diluluskan oleh anda.

Sila ambil perhatian bahawa negara-negara di luar Malaysia mungkin tidak mempunyai undang-undang perlindungan data yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan sentiasa mengambil langkah untuk memastikan maklumat anda digunakan oleh pihak ketiga mengikut terma Dasar Privasi ini.

Kecuali dikehendaki atau dibenarkan untuk berbuat sedemikian oleh undang-undang, kami tidak akan berkongsi, menjual atau mengedarkan apa-apa maklumat yang anda berikan kepada kami tanpa persetujuan anda.

Alamat IP dan kuki

Berkemungkinan kami akan mengumpulkan maklumat mengenai komputer anda, alamat IP anda, sistem pengendalian dan jenis pelayar yang tersedia. Maklumat ini adalah data statistik mengenai tindakan dan pola pelayaran pengguna, ia tidak akan mengenal pasti individu. Ia digunakan untuk memaklumkan penambahbaikan kepada laman web, pentadbiran sistem, dan melaporkan jumlah maklumat kepada pihak ketiga.

Atas sebab yang sama, kami menggunakan kuki di Laman Web ini. Kuki merupakan sejumlah maklumat kecil yang kami akan pindahkan ke komputer anda melalui pelayar web. Mereka akan memaklumkan kepada kami apabila anda telah melawat laman web kami dan lokasi anda. Mereka tidak mengenali anda secara peribadi, hanya mengetahui kehadiran anda di pelayar web. Cookies memudahkan anda untuk log masuk untuk lawatan di masa hadapan. Mereka juga membolehkan kami memberi anda perkhidmatan yang lebih peribadi. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, bahagian bantuan pelayar web anda seharusnya dapat memberikan amaran kepada anda sebelum menerima kuki dan cara untuk menapis atau menyekat, walaupun dalam kes kedua, anda mungkin tidak dapat menggunakan ciri-ciri tertentu di laman web kami.

Sekuriti
Kami menggunakan langkah-langkah keselamatan bagi melindungi maklumat anda dari di akses oleh orang yang tidak diberikan kebenaran dan terhadap pemprosesan yang menyalahi undang-undang, sama ada dihilangkan secara sengaja, dimusnahkan atau dirosakan. Tolong bantu kami menyimpan rekod kami dengan mengemaskinikan kami tentang sebarang perubahan pada alamat e-mel anda dan butiran hubungan lain.

Maklumat Online Terkini

Sekiranya anda telah melengkapkan borang kemas kini profil dan ingin berkongsi maklumat peribadi anda, maklumat ini akan digunakan hanya bertujuan untuk memberikan anda lebih banyak kandungan yang disasarkan. Kami boleh menggunakan maklumat perhubungan anda untuk menghantar maklumat  lebih lanjut mengenai organisasi kami atau menghubungi anda apabila perlu. Kami boleh menghubungi anda melalui e-mel dan SMS. Jika anda berubah fikiran untuk tidak dihubungi pada masa akan datang anda mungkin boleh memilih untuk tidak menerima email masa depan; lihat bahagian “Keluar” di bawah.

Menghantar E-mel 

Anda  boleh menentukan untuk menghantar maklumat secara peribadi, contohnya, dalam elektronik mesej mel yang mengandungi soalan atau komen, atau dengan mengisi borang Web yang akan memberikan maklumat ini kepada kami. Kami menggunakan maklumat ini secara peribadi daripada e-mel terutamanya untuk merespon permintaan anda. Kami boleh menghantar e-mel anda kepada pekerja lain yang lebih mampu untuk menjawab soalan anda. Kami juga boleh menggunakan e-mel anda untuk menghubungi anda pada masa akan datang mengenai program kami yang mungkin menarik minat anda.

Kami menjelaskan bahawa kami tidak akan mendapat maklumat secara peribadi tentang anda apabila anda melawati Laman Web kami melainkan anda memilih untuk memberikan maklumat tersebut kepada kami. Menyediakan maklumat tersebut secara sukarela kepada kami. Kecuali sebagaimana yang dikehendaki oleh undang-undang, kami tidak berkongsi apa-apa maklumat yang kami terima dengan mana-mana pihak luar.

Jika anda mendaftar daripada salah satu senarai e-mel, kami hanya akan menghantar kepada anda jenis maklumat yang anda pinta. Kami tidak akan berkongsi nama atau alamat e-mel anda dengan mana-mana pihak luar.

Tukar Maklumat Hubungan Anda

Laman web kami menyediakan peluang kepada pengguna untuk memilih tidak menerima komunikasi daripada kami. Anda boleh memilih untuk menerima hanya komunikasi khusus atau tiada langsung. Anda juga boleh mengemas kini maklumat hubungan anda yang disediakan pada sebelum ini. Anda tidak boleh mengeluarkan diri anda dari pangkalan data kami, tetapi anda boleh menghalang sebarang komunikasi yang tidak diingini. Sila tulis kepada kami di website@unikop.edu.my jika anda memilih untuk keluar atau menukar maklumat hubungan anda.

Perubahan kepada Dasar Privasi kami
Kami mungkin menukar dasar ini dari semasa ke semasa. Sekiranya kami membuat perubahan besar, kami akan memaklumkan kepada anda dengan memaparkan notis yang jelas di Laman Web.

Soalan mengenai dasar kami
Anda mempunyai hak untuk meminta salinan maklumat yang kami simpan di dalam rekod kami sebagai balasan yang mana kami mengenakan bayaran yang kecil. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai pernyataan privasi ini, mengenai laman web ini, atau urusan anda dengan Laman Web ini, anda boleh menghubungi kami di: website@unikop.edu.my.

Undang-undang yang mentadbir

Terma dan Syarat ini akan ditadbir dan difahami agar selaras dengan undang-undang Malaysia, di mana mahkamah mempunyai bidang kuasa eksklusif, walaupun kami mengekalkan hak untuk mengambil tindakan terhadap anda kerana melanggar syarat-syarat ini di negara anda atau negara lain yang berkaitan .