BORANG PENDAFTARAN

PENGENALAN UNIKOP

Kolej UNIKOP adalah sebuah kolej unggul milik sepenuhnya Kooperasi Polis Diraja Malaysia. Unikop ditubuhkan pada tahun 1996 di Taman Kooperasi Polis di Batu Caves. Kini, Kampus Baru dan lebih canggih Unikop berlokasi di Multimedia Super Corridor Park di Cyberjaya, Selangor Darul Ehsan. Selama 23 tahun kewujudan Kolej UNIKOP,  lebih daripada 15,000 graduan yang berkelayakan, berpengetahuan, profesional dan proaktif dalam pelbagai peringkat telah dihasilkan. Sejak 1998, Kolej UNIKOP telah diberi kepercayaan penuh oleh Universiti Teknologi MARA (UITM) untuk melaksanakan program pra-Diploma dan Diploma dalam pelbagai bidang pengkhususan.

DIPLOMA KEPOLISAN & PENYIASATAN (MQA/FA4818)

Kolej UNIKOP mengambil berat tentang isu asas daripada individu, komuniti dana negara didalam melaksanakan tanggungjawap, kewajipan dan keadilan. Program ini memberi tumpuan kepada pelajar bagi memahami dari segi aspek undang-undang, dasar dn sistem perlembagaan  dan pencegahan jenayah. Walaupun undang-undang sedia ada seiring dengan peredaran masa, perlembagaan tetap menjadi panduan kepada semua undang-undang lain yang diluluskan oleh Parlimen.

OBJEKTIF PROGRAM

1. Melatih pelajar untuk memperoleh pengetahuan dan berkemahiran dalam kepolisan dan penyiasat.
  2. Melatih pelajar dengan kecekapan yang relevan dalam penguatkuasaan undang-undang dan mana-mana industri keselamatan.
  3. Melatih pelajar memahami pelbagai sosial, budaya dan politik dalam mengurus pasukan polis, kerajaan dan swasta mahupun mana-mana industri berkaitan didalam sistem keadilan jenayah.
  4. Melatih para pelajar memahami keperluan sokongan individu, komuniti, organisasi dan kemasyarakatan, kerjasama dan komitmen terhapa pemeliharaan keamanan dan pencegahan jenayah.

SENARAI SUBJEK

kepujian didalam
matapelajaran
lain.
*Atau mempunya kelulusan yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
*Tempoh pembelajaran: 30 bulan (7 Semester)

PROSPEK KERJAYA

• Polis Perkhidmatan Awam
  • Penganalisis Perisikan
  • Pasukan berunifom
  • Forensik penjenayah

Untuk KETERANGAN lanjut, sila muat turun Brosur Program INI

ADAKAH ANDA BERSedia untuk MELANJUTKAN KARIER ANDA?