BORANG PENDAFTARAN

PENGENALAN UNIKOP

Kolej UNIKOP adalah sebuah kolej unggul milik sepenuhnya Kooperasi Polis Diraja Malaysia. Unikop ditubuhkan pada tahun 1996 di Taman Kooperasi Polis di Batu Caves. Kini, Kampus Baru dan lebih canggih Unikop berlokasi di Multimedia Super Corridor Park di Cyberjaya, Selangor Darul Ehsan. Selama 23 tahun kewujudan Kolej UNIKOP,  lebih daripada 15,000 graduan yang berkelayakan, berpengetahuan, profesional dan proaktif dalam pelbagai peringkat telah dihasilkan. Sejak 1998, Kolej UNIKOP telah diberi kepercayaan penuh oleh Universiti Teknologi MARA (UITM) untuk melaksanakan program pra-Diploma dan Diploma dalam pelbagai bidang pengkhususan.

DIPLOMA PENTADBIRAN PEJABAT (MQA/FA8619)

Diploma didalam jurusan Pentadbiran Pejabat memberi peluang kepada para pelajar untuk memperoleh pelbagai kemahiran pentadbiran yang penting bagi kejayaan sesuatu organisasi. Pelajar mempunyai peluang untuk memperoleh kemahiran praktikal yang luar biasa dalam prosedur pejabat, peralatan pejabat elektronik dan pengetahuan teknikal tentang kemahiran komputer dan pejabat yang biasa digunakan didalam dunia perniagaan. Kursus ini sepatutnya menjadi satu bagi pelajar kerana ia memberikan liputan mengenai keperluan dan teknik yang diperlukan dalam persekitaran pejabat. Dari syarikat yang rendah hati kepada yang berkuasa tinggi, program ini akan menambah pengawasan profesional dalam perniagaan yang mapan.

OBJEKTIF PROGRAM

1. Melatih pelajar dengan menggunakan alat-alat pentadbiran pejabat, memperoleh pengetahuan dari segi pentadbiran pejabat secukupnya, dan kukuh didalam konsep dan teori dalam mentadbir pejabat, berkebolehan dengan menggunakan prinsip pentadbiran pejabat didalam menjalani tranksaksi urus niaga.
  2. Melatih pelajar menerima dan menyalin mana-mana laporan dan data statistik iaitu seperti memasukkan data dari pelbagai sumber, mengisi fail atau data yang hilang dan melatih untuk mendapatkan informasi dari orang lain.
  3. Menggabungkan pemikiran yang kritis dan menganalisis pelbagai strategi termasuk melatih etika dalam perkhidmatan pelanggan.
  4. Menilai dan menyampaikan cara berkomunikasi secaa lisan mahupun bertulis seperti mmorandum, surat, faks, laporan, agenda dan sebagainya.

SENARAI SUBJEK

mempunyai
1 kredit dalam
matapelajaran.
*Atau mempunyai kelulusan yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
*Tempoh Pembelajaran: 30 bulan (7 Semester)

PROSPEK KERJAYA

• Setiausaha Eksekutif
  • Pembantu peribadi
  • Pegawai Khas
  • Pegawai Eksekutif

Untuk KETERANGAN lanjut, sila muat turun Brosur Program INI

ADAKAH ANDA BERSedia untuk MELANJUTKAN KARIER ANDA?