fbpx

MAKLUMAT PERIBADI PEMOHON

Arahan:
1. Sila isi borang ini dengan menggunakan huruf besar.
2. Permohon mestilah seorang warganegara Malaysia.

Sejarah kami

PENGENALAN UNIKOP

Kolej UNIKOP adalah Institut Pengajian Tinggi (IPT) milik Koperasi Polis Diraja Malaysia yang menawarkan program berkualiti yang mendapat pengiktirafan dalam dan luar negara. UNIKOP mula ditubuhkan pada tahun 1996 di Taman Koperasi Polis Fasa 2 di Batu Caves, Kuala Lumpur dan kini telah berpindah ke kampus baru yang lebih canggih dan selesa di Cyberjaya, Selangor.

Selama 23 tahun kecemerlangan Kolej UNIKOP, lebih 15,000 graduan yang berkelayakan, berpengetahuan, profesional dan proaktif telah dihasilkan dan diterima bekerja oleh sektor kerajaan dan peneraju-peneraju industri dalam dan luar negara. Kolej UNIKOP juga telah diberi kepercayaan penuh oleh Universiti Teknologi MARA (UITM) bermula tahun 1998 untuk melaksanakan program pra-Diploma dan Diploma dalam pelbagai bidang pengkhususan.

KENAPA PILIH UNIKOP KOLEJ

20
tahun kecemerlangan

Kolej UNIKOP ditubuhkan pada 1996.

14800
graduan

Kolej UNIKOP menghasilkan lebih daripada 15,000 graduan yang berkelayakkan.

133973
kaki persegi kampus

Pada bulan Januari 2020, Kampus UNIKOP telah berpindah ke kampus baru yang luasnya 134,073 kaki persegi.

PROGRAM UNIKOP

Diploma Kepolisan Dan Penyiasatan (MQA/FA4818)

Kolej UNIKOP mengambil berat tentang isu asas daripada individu, komuniti dana negara didalam melaksanakan tanggungjawap, kewajipan dan keadilan. Program ini memberi tumpuan kepada pelajar bagi memahami dari segi aspek undang-undang, dasar dan sistem perlembagaan  dan pencegahan jenayah. Walaupun undang-undang sedia ada seiring dengan peredaran masa, perlembagaan tetap menjadi panduan kepada semua undang-undang lain yang diluluskan oleh Parlimen.

Diploma Perkhidmatan Penyiasatan (MQA/PA09468)

Kolej UNIKOP telah memperkenalkan kursus yang sangat diminati khas bagi membantu memperoleh pengetahuan dan kemahiran pelajar didalam pendekatan kritikal kriminologi & penyiasatan, menilai teori dan bukti dengan tepat didalam tumpuan khusus terhadap keperluan penyiasat persendirian dan mana-mana yang berkaitan. Kursus yang kami tawarkan telah dibangunkan dalam hubungan rapat dengan penyiasat polis berpengalaman. Pelajar akan meneroka keupayaan pengesan dan penyiasat profesional. 

Diploma Pengurusan Perniagaan (MQA/PA08620)

Program ini menyediakan pendekatan kontemporari dan perkembangan terkini kepada dunia perniagaan, menggambungkan teori akademik, pengetahuan dari segi perniagaan dan pembangunan kemahiran bagi merentasi pelbagai subjek perniagaan dan pemasaran. Diploma didalam jurusan Pengurusan Perniagaan di Kolej UNIKOP menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran praktikal dan penerapan yang diperlukan untuk mengurus fungsi pembangunan organisasi. 

Diploma Teknologi Maklumat (Aplikasi Perniagaan) (MQA/PA8618)

Kolej UNIKOP menyediakan pelajar dengan pemahaman yang mendalam mengenai prinsip, teori dan perkembangan terkini dalam bidang Sains Komputer & Teknologi Maklumat. Pelajar akan mendapat asas yang kukuh, membolehkan mereka mengalami proses pembangunan perisian dan meneroka perkembangan pesat teknologi rangkaian. Kurikulum menekankan praktikal dan latihan secara langsung. Tumpuan terhadap aspek teknikal pengaturcaraan dan rangkaian. Pelajar dapat meneruskan pengajian ijazah dalam bidang Sains Komputer, Teknologi Maklumat atau yang berkaitan.

Diploma Pentadbiran Pejabat (MQA/FA8619)

Diploma didalam jurusan Pentadbiran Pejabat memberi peluang kepada para pelajar untuk memperoleh pelbagai kemahiran pentadbiran yang penting bagi kejayaan sesuatu organisasi. Pelajar mempunyai peluang untuk memperoleh kemahiran praktikal yang luar biasa dalam prosedur pejabat, peralatan pejabat elektronik dan pengetahuan teknikal tentang kemahiran komputer dan pejabat yang biasa digunakan didalam dunia perniagaan. Kursus ini sepatutnya menjadi satu bagi pelajar kerana ia memberikan liputan mengenai keperluan dan teknik yang diperlukan dalam persekitaran pejabat. Dari syarikat yang rendah hati kepada yang berkuasa tinggi, program ini akan menambah pengawasan profesional dalam perniagaan yang mapan.

Diploma Perakaunan (MQA/PA08621)

Kami menjamin masa depan anda, dan kurikulum untuk program Diploma didalam jurusan Perakaunan dirancang dengan teliti untuk memberikan keseimbangan antara kemahiran teoritis dan praktikal. Penginapan anda akan dibimbing dan disokong oleh ahli akademik dalam bidang masing-masing, dengan memasukkan liputan terkini dan inovasi dalam pengajaran mereka. Pembelajaran dijalankan melalui pelbagai kuliah, kerja sekolah, seminar dan projek. Anda akan dinilai melalui peperiksaan dan kerja sekolah, yang boleh mengambil pelbagai bentuk.

hubungi

Sebarang pertanyaan sila hubungi kami

borneo.marketing@unikop.edu.my

Sila luangkan sedikit masa untuk mejelajahi kampus

PANDUAN KAMPUS UNIKOP

Kampus UNIKOP Cyberjaya merangkumi hab pelajar yang berdedikasi, pusat perkhidmatan pelajar, perpustakaan yang dipertingkatkan, dan ruang pembelajaran sosial, serta pelbagai bilik kelas dan bilik seminar yang dipertingkatkan secara digital. Studio makmal TEKNOLOGI MAKLUMAT  di dalam studio Kolej ini juga akan membolehkan penciptaan bahan digital untuk pengalaman pembelajaran yang lebih menarik dan interaktif.

daftar sekarang

KOLEJ UNIKOP CYBERJAYA

CARI PROGRAM